Ferestrele termopan sunt realizate din segmente de profile PVC sau aluminiu, care sunt tăiate și îmbinate pentru a forma rama si tocul ferestrei.

Aceste profile sunt produse prin extrudarea PVC-ului topit printr-o matriță de precizie, materialul fiind răcit aproape imediat înainte de a fi tăiat la lungime. Suprafetele plane, forma sectiunii și rigiditatea profilului sunt date de caracteristicile de proiectare ale profilului și de sculele utilizate.

Ferestrele sunt apoi fabricate din bucăți de profil care au fost tăiate la dimensiunea corectă. Aceste bucăți de profile sunt îmbinate prin folosirea fie prin sudura de fuziune termică sau prin folosirea unui conector T pentru îmbinare. Segmentele de armare din otel sau aluminiu sunt fixate în interiorul profilurilor UPVC pentru a oferi o rezistență suplimentară, acolo unde este necesar.

Aditivi și stabilizatori

Profilele din PVC se bazează pe polimerul de clorură de polivinil; totuși, pentru a face materialul adecvat pentru a fi utilizat la o fereastră, se utilizează un număr de aditivi și stabilizatori diferiți. Acești aditivi speciali pentru căldură și stabilizatori UV sunt o parte esențială a oricărei formulări PVC destinate fabricării ferestrelor termopan.

Alegerea stabilizatorului va depinde în mare măsură de aplicația finală specifică și există motive tehnice bune pentru care anumite tipuri de stabilizatori sunt utilizati pentru aplicații specifice. Stabilizatorii conțin adesea o componentă metalică împreună cu diferiți compuși organici – nu se folosește niciodată forma elementară simplă a unui metal. Există mai multe tipuri de săruri de metale utilizate pentru a stabiliza PVC pentru aplicațiile de ferestre sau usi termopan.

Una dintre caracteristicile principale ale ferestrelor si usilor cu tamplarie din PVC este întreținerea redusă, însă aceasta este deseori interpretată ca lipsită de întreținere.

Există două categorii principale de reparații:

a) Reparatii de suprafete

  • Daune cosmetice – Zgârieturi și deteriorări minore la aspectul ferestrei
  • Defecțiuni structurale – găuri, așchii, loviri etc.

Pentru reparațiile de suprafață (zgârieturi) există kituri foarte bine concepute. Acestea conțin tot ce este necesar pentru a efectua o bună reparare cosmetică – ceară moale și ceară tare pentru a umple deteriorarea – dar și unelte, inclusiv un instrument pentru a topi ceara și lacurile dure, dar și o pensula fina pentru a da un finisaj care nu poate fi distins de original. Ceara poate fi amestecată pentru a se potrivi cu orice nuanta. Toate componentele sunt concepute pentru a fi identice cu tamplaria PVC și pentru a integra în armonie cu substratul.

Zonele în care au fost distruse suprafete mari de profil pot fi reparate. Procesul constă în umplerea golurilor cu pastă, șlefuirea cu hârtie umedă și uscată, pulverizarea cu lac alb și lustruirea zonei. Rășinile și lacurile pot fi, în general, potrivite cu culoarea.

b) Reparatii functionale

De obicei asociate cu piesele de rezistenta, cum ar fi mânerele deteriorate, încuietori sau balamale. Este posibil să primiți piese de schimb pentru majoritatea tipurilor de feronerie montate pe ferestre / uși cu tamplarie din PVC. Mecanismele de inchidere se pot defecta, în special dacă au fost abuzate, iar angrenajele se poate rupe. Din fericire, înlocuirea unui mecanism de incuiare pe o fereastră / ușă este relativ ușoară. Șuruburile pot fi inlocuite dacă găurile existente sunt prea mari.

Balamalele sunt de obicei accesibile și ușor de inlocuit. Sistemele de ferestre din PVC sunt proiectate atat pentru a fi fabricate usor, cat și pentru a fi ușor de reparat. Balamalele pot fi înlocuite cu altele de dimensiuni mai mari, dacă aceasta este necesar. Piese de schimb sunt disponibile și pentru feroneria ferestrei sau usii dvs.

Există mai multe companii din Bucuresti care furnizează kituri de reparații, instruire și informații pentru a repara produsele din PVC. Aceste companii folosesc trusele și dispun de personal care a participat la cursuri de formare dedicate și le oferă de multe ori pregătire personală.

După cum am văzut, PVC poate fi reparat cu succes – daunele minore sau extinse ale suprafeței pot fi reparate cu ușurință, în timp ce reparațiile funcționale la componentele metalice sunt de asemenea posibile.